Jak pisze dziennik „Rzeczpospolita”, podwyżki cen żywności w Polsce mogą przyspieszyć. Zapłacimy więcej za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.
Według Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w Polsce zakończyła się deflacja cen żywności. „Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej”– powiedziała w rozmowie z dziennikiem.
Jeszcze w końcu 2015 roku ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż w roku poprzednim. Z kolei w grudniu 2014 r. za żywność płacono o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 roku.
Rp.pl / Kresy.pl
Poziom cen żywności ,będzie można ocenić dopiero na koniec września ,teraz to takie gadu gadu.
tagore