Jak pisze dziennik „Rzeczpospolita”, podwyżki cen żywności w Polsce mogą przyspieszyć. Zapłacimy więcej za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.

Według Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w Polsce zakończyła się deflacja cen żywności. „Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej”– powiedziała w rozmowie z dziennikiem.

Jeszcze w końcu 2015 roku ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż w roku poprzednim. Z kolei w grudniu 2014 r. za żywność płacono o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 roku.

Rp.pl / Kresy.pl

1 odpowieź

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply