Strona www.kresy.pl wykorzystuje pliki cookies (po polsku ciasteczka)

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania naszego serwisu. Dowiedz sie więcej na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy. Polityka cookie.

Wesprzyj portal:
  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 2141
    Apteczka domowa (Artykuł)
    W każdym dworku lub zasobniejszym domostwie istniało osobne pomieszczenie do przechowywania rozmaitych przysmaków - apteczka. [...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 2049
    Ansypast (Artykuł)
    Przekąska, przeważnie słodka, podawana przed obiadem; po staropolsku zwana też przysmaczkiem, przedsmaczkiem, przedkąskiem, przedgryzkiem.[...]

    • Nie lubię tego!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 2038
    Angielskie ziele (Artykuł)
    Używana często w kuchni polskiej, również kresowej, aromatyczna przyprawa do mięs, zup, marynat, polewek. [...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 1989
    Andrut (Artykuł)
    Ciasto opłatkowe z mąki pszennej i jaj, przyrządzane w specjalnych żelaznych formach.[...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 1982
    Aminek (Artykuł)
    Roślina podobna do kopru, zwana (również i dziś) dzikim koprem. [...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 455
    Ambran (Artykuł)
    Słodka bułka z szafranem, polewana płynnym miodem. [...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 710
    Alembikówka (Artykuł)
    Robiona domowym sposobem wódka. [...]

    • Lubię to!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


  • Od: jacekgandalf Dodano: 24.03.2010 Liczba wyświetleń: 562
    Ajer (Artykuł)
    Nazwa tataraku, wywodząca się z Litwy, dokąd przywędrowała prawdopodobnie od Tatarów. [...]

    • Nie lubię tego!
    • Zgłoś nadużycie
    • Skomentuj


strony: 1
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog
Ecoeconomy blog

Wesprzyj portal:



Rejestracja

Do logowania
Użytkownik (*):
E-mail (*):
Hasło (*):
Ponownie (*):
 
O sobie
Rok urodzenia:
Miejsce zamieszkania:
Telefon:
O sobie:
Moje komunikatory
Gadu-Gadu:
GoogleTalk:
Skype:

Zaloguj się do serwisu


| Zapomniałem hasła

Witaj Gościu! Zarejestruj | Zaloguj