Składniki:

3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów drożdży, 3—4 jaja, 20 deka szynki, 20 deka świeżej słoniny, 1—2 suchar­ki, 3—4 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe, zrobione jak na bułeczki, rozwałkować, nałożyć po­krajaną w drobne kostki szynką i świeżą słoniną podsmażoną z cebulką w maśle, zwinąć, pokrajać w kawałki, umoczyć ręce w maśle i utarzać w nim każdy kawałek, ułożyć w formie masłem wysmarowanej i osypanej sucharkiem, wstawić do rondla, w którym powinno być trochę wrzącej wody, przykryć i gotować na parze.

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 229.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply