„Rzeczpospolita”: Patrioty na finiszu - umowa już w marcu?

/
Najprawdopodobniej w marcu podpisana zostanie umowa na dostawy…

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Pyzy z szynką

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Kanapki nadziewane

/
Sposób przygotowania: Podłużne polskie bułki rozciąć wzdłuż,…

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Kotlety z kalafiorów

/
Sposób przygotowania: Duży kalafior ugotować w osolonej wodzie,…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Jaja gęsie pieczone

/
Składniki: 8 jaj gęsich, 3 jaja kurze, 1 1/2 łyżki masła,…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Pyzy z szynką

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Knedle z wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Starodawna Prażucha z plastrami palcówki i okruchami gomółki

/
Chciałbym dzisiaj zaprezentować Państwu potrawę prawie zapomnianą,…

Kanapki nadziewane

/
Sposób przygotowania: Podłużne polskie bułki rozciąć wzdłuż,…

Melon na sałatę

/
Sposób przygotowania: Rozkroić nieprzejrzały melon, wyjąć…

Pomidory nadziewane jajami

/
Sposób przygotowania: Dwanaście średnich pomidorów obmyć…

Kotlety z orzechów

/
Sposób przygotowania: Utrzeć starannie ugotowane kartofle w…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Pyzy z szynka

/
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, soli, 26 gramów…

Knedle z Wiśniami

/
Sposób przygotowania: Dużą łyżkę masła utrzeć na śmietanę,…

Sałatka z włoszczyzny

/
Sposób przygotowania: Włożyć do rondla parę sztuk selerów,…

Ostrygi przypiekane na ruszcie

/
Świeże ostrygi mocno są zamknięte w skorupie, te zaś, które same się otwierają, nie są dobre.

Knedle ze śliwkami

/
Sposób przygotowania: Ugotować pół kg mączystych kartofli,…

Śledzie po litewsku

/
Składniki 1 kg filetów śledzi typu matiasy, 30 dag suszonych…

Sernik Lwowski

/
Składniki: 2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu…

Makaron zapiekany z szynką

/
Makaron zapiekany z szynką.

Kanapki nadziewane

/
Kanapki nadziewane.

Sałatka z włoszczyzny

/
Sałatka ta długo się przechowuje i jest bardzo smaczna.

Melon na sałatę

/
Melon na sałatę.

Knedle ze śliwkami

/
Knedle ze śliwkami

Knedle z wiśniami

/
Knedle z wiśniami.

Łazanki z kapustą

/
Łazanki z kapustą.

Kotlety z orzechów

/
Kotlety z orzechów (bardzo dobre). Do tego sos koperkowy albo grzybowy.

Pomidory nadziewane jajami

/
Sposób przygotowania: Dwanaście średnich pomidorów obmyć…

Kotlety z kalafiorów

/
Kotlety z kalafiorów.

Pieprz turecki faszerowany

/
Pieprz turecki faszerowany.

Potrawka z indyka, kury lub prosięcia z białym sosem

/
Potrawka z indyka, kury lub prosięcia z białym sosem.

Masło rakowe

/
Masło rakowe.

Potrawka z raków z drobną kaszą gryczaną

/
Potrawka z raków z drobną kaszą gryczaną.

Ostrygi przypiekane na ruszcie

/
Świeże ostrygi mocno są zamknięte w skorupie, te zaś, które same się otwierają, nie są dobre.

Masło śledziowe postne

/
Masło śledziowe postne.

Sardelowe czy śledziowe masło na śniadanie

/
Sardelowe czy śledziowe masło na śniadanie.

Grzanki śledziowe na zimno na śniadanie

/
Grzanki śledziowe na zimno na śniadanie.

Szarpanina z ryby suszonej

/
Szarpanina z ryby suszonej.

Farsz z ryby z formy na parze

/
Farsz z ryby z formy na parze.

Grzybek tłusty

/
Grzybek tłusty.

Grzybek litewski

/
Grzybek litewski.

Jaja po trębacku

/
Jaja po trębacku.

Jaja gęsie pieczone

/
Jaja gęsie pieczone.

Perduty na maślnym ostrym sosie

/
Perduty na maślnym ostrym sosie.

Niezwykły ormiański chorut

/
Ten niezwykły dodatek do wielu potraw był specjalnością polskich Ormian na Kresach. Robiło się go w okresie letnim, bowiem głównym składnikiem chorutu jest zielona nać pietruszki. Do wykonania dobrego chorutu trzeba czasu i cierpliwości oraz bardzo świeżych składników.