Żur podlaski

Składniki:
2 szklanki zakwasu, 2l wody, 50 dag kości, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, 3 grzyby suszone, liść laurowy, sól, majeranek do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Wlać wodę do garnka, włożyć kości, liść laurowy. Ugotować wywar, przecedzić, dodać zakwasu. Przesmażyć boczek i cebulę, dodać majeranku, wrzucić pokrojone grzyby i roztarty z solą czosnek, zmieszać z wywarem, zagotować i podprawić śmietaną. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub grochem.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s. 40
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply