Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Składniki
10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 3 litry wody, liść laurowy, pieprz, sól
Sposób przyrządzenia
Grzyby namoczyć na noc zalewając 3 litrami wody. Następnie zagotować, dodać umytych, obranych jarzyn, przypraw i ugotować do miękkości. Po sporządzeniu wywaru grzybowo-jarzynowego, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki, ponownie włożyć do wywaru. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do zupy. Zagotować
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.33
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply