Zupa z piwa

Składniki:

3 litry piwa, 3 szklanki śmietany, (4—6 żółtek), trochę soli i cukru. Do tego ser świeży lub grzanki.

Sposób przygotowania:

Trzy litry lekkiego piwa zagotować, odstawić, włożyć trzy szklanki lub więcej kwaśnej śmietany lub sześć żółtek, trochę soli, cukru do upodoba­nia i to wszystko mieszać na ogniu do zupełnego ogrzania; skoro się prze­wróci, wylać na bułkę podsmażoną lub chleb w kostki pokrajany. Moż­na tu użyć sera świeżego pokrajanego i na wydaniu włożyć do wazy.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 29.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply