Sernik lwowski

Składniki:
2 kg sera twarogowego, 25 dag masła, 300 ml miodu naturalnego, 15 żółtek, 5 białek, 25 dag orzechów laskowych, 25 dag smażonej skórki pomarańczowej, laska wanilii
Sposób przyrządzenia:
Ser przekręcić przez maszynkę do mięsa, następnie utrzeć z masłem, miodem i żółtkami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, startymi orzechami, startą skórką pomarańczową i roztartą wanilią. Przełożyć na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.224
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply