Składniki:
2 kopy raków, soli, pęk kopru i pietruszki, 1 łyżka masła, 1 szklanka bułki, 3/4 szklanki bulionu, 1 1/2 szklanki śmietany, trochę zielonego kopru.
Sposób przygotowania:
Wybrać parę kop dużych raków, zalać wodą, posolić, włożyć spory pęczek zielonego kopru i pietruszki i ugotować. Wyjęte z wody ułożyć na półmisek i zalać następującym sosem: rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w nim szklankę tartej bułki, rozprowadzić to bulionem, 1 1/2 szklanką świeżutkiej kwaśnej śmietany, wsypać trochę usiekanego zielonego kopru, wymieszać, zagotować i zalać gorące raki.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 142.
Zostaw odpowiedź
Chcesz przyłączyć się do dyskusji?Nie krępuj się!