Sposb pryzgotowania:Agrest dojrzały obrać na czysto i nasypać pełną baryłkę, nalać czystym spirytusem lub bardzo czystą mocną wódką i niech tak stoi pół roku. Potem scedzić spirytus przez flanelę, zlać do butelek, kładąc do każdej butelki dwie łyżeczki drobnego cukru i jedną dużą rodzenkę na pół przedartą, zakorkować i postawić na parę miesięcy, a potem używać na nalewkę do herbaty. Chcąc mieć lepszą nalewkę, po zlaniu z baryłki przecedzić, przegotować z cukrem, biorąc pół kilo cukru na trzy litry nalewki, przecedzić przez flanelę, jak ostygnie, zlać do butelek i mocno zakorkować. Można je używać zamiast wina.
Życzymy smacznego!
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 347.
Szkoda, że tak długo trzeba czekać na końcowy efekt. Nasi przodkowie byli bardziej wytrwali niż my. Ale oni byli wychowywani w polskiej tradycji, a my po II wojnie w sowieckiej – i nie do końca możemy się z niej otrząsnąć.