Ministerstwo Gospodarki Mięsnej Białorusi podsunęło miejscowym zakładom mięsnym produkcję mielonki i kiełbas z mięsa bobrów.

Koncpecję 16 stycznia przedstawił dyrektor Wydziału Gospodarki Łowieckiej Ministerstwa Siergiej Szestakow. Jak stwierdził, białoruscy naukowcy przeprowadzili badania bobrzego mięsa i okazało się, że zawiera ono dużo białka i witaminy C. Zawiera też znacznie więcej fosforu i żelaza niż mięso świń czy krów – dowodził urzędnik. “W tej chwili dyskutujemy o tych sprawach z zakładami mięsnymi. Bardzo wielu producentów jest zainteresowanych” produkowaniem żywności w mięsa gryzoni, jak twierdził Szestakow.

Według portalu Lenta.ru na Białorusi żyje co najmniej 50 tys. bobrów. Portal cytuje też oceny, że to liczba dwukrotnie wyższa niż optymalna z punktu widzenia równowagi w środowisku. Ich rozpowszechnienie, licznie budowane tamy, powodują nawet podtopienia. Portal twierdzi nawet, że “ostatnio odnotowywano przypadki ataków bobrów na ludzi”.

Obecnie polowania na bobry są możliwe tylko po uzyskaniu spacjelnego zezwolenia.

Czytaj także: Jak białoruskie służby osaczają polskiego działacza kresowego

lenta.ru/kresy.pl

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply