Melon na sałatę

Sposób przygotowania:
Rozkroić nieprzejrzały melon, wyjąć ziarnka, obrać ze skóry, pokrajać na podłużne niewielkie kawałki, ułożyć w misce, przesypać drobnym cukrem i zalać zimnym octem.Gdy tak przez cały dzień postoi, nazajutrz odcedzić ocet i zagotować, włożyć potem melon i ugotować go w tym occie na miękko, uważając aby się nie rozpadł. Gotowy już melon złożyć do słoja, przesypując goździkami i cynamonem, zalać wystudzonym octem, obwiązać i postawić w chłodnym a suchym miejscu. Na melon średniej wielkości bierze się trzy szklanki octu i 40 deka cukru.
Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 337.
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply