Łosoś na pieczyste

Składniki:

1 1/2—2 kg łososia, 20 dag słoniny, soli, 1 mar­chew, 1 pietruszka, 1/2 łyżki masła, 1—2 szklanki bulionu, 1/4 szklanki madery, 1/4 cytryny.

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego łososia osolić, naszpikować słoniną, wątróbką z ryb i ja­rzynami, owinąć w plastry słoniny i wstawić na brytfannie do pieca, przykrywszy papierem nasmarowanym masłem. Skoro się zacznie rumienić, polewać mocnym bulionem i maderą. Na wydaniu skropić cytryną.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 132.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply