Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 15 dag masła, 1 szklanka mleka, 3 jajka, sól, cukier do smaku
Nadzienie:kapusta biała (główka ok 1,2-1,5 kg), 50 dag świeżych grzybów lub mrożonych, 20 dag cebuli, 4 jajka, 50 dag mąki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Sposób przyrządzenia
Z mąki, mleka, drożdży, żółtek, jajka przygotować ciasto drożdżowe. Pozostawić do wyrośnięcia. Kapustę obrać z zwierzchnich liści, opłukać, podzielić na ćwiartki, ugotować, następnie odcisnąć. Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na maśle wraz z oczyszczonymi grzybami. Połączyć składniki, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Można dodać jajka gotowane pokrojone w kostkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nadzienie nałożyć na ciasto, zawinąć w rulon, starannie zalepić, włożyć do formy. Delikatnie naciąć poprzecznie ciasto. Posmarować rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Podawać na gorąco polany masłem.
Życzymy smacznego!
Źródło: A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków, s.234-235.
0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply