Chleb inaczej

Sposób przygotowania:

Wypłukać dzieżę ciepłą wodą, wlać 4 1/2 litra wody letniej, wsypać sześć litrów mąki, mocno wybić łopatką, dosypać jeszcze półtora litra mąki, znowu mocno wybijać, aby gruzołków nie było, zasypać po wierz­chu tę rozczynę mąką, obwiązać grubym płótnem, przykryć suknem i na noc w cieple postawić. Nazajutrz skoro ukwaśnieje, wsypać połowę pozo­stałej mąki i znowu wybijać mocno łopatką, osypać z wierzchu mąką, nakryć i znowu postawić, żeby podkwaśniało; skoro mąka na cieście popęka, wsypać garść soli, trochę kminu i pozostałą mąkę i miesić ręka­mi aż do pulchności. Zagładzić, nakryć i postawić w cieple; jak podroś­nie, robić bułki, ogładzając zimną wodą, kłaść na łopatę, oblewać wrząt­kiem i wsadzić do pieca na pół godziny; potem wyjmować po jednej każdą bułkę, obmoczyć wrzątkiem i znowu wsadzić do pieca aż do upie­czenia.

Wodę zimną, którą gładziły się bułki, wlać do dzieży, nakryć i zosta­wić do drugiego pieczywa, tym sposobem kwas zawsze będzie dobry. Dzieża powinna być trzymana w cieple.

Życzymy smacznego!

Źródło: W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938, s. 349-350.

0 odpowiedzi

Zostaw odpowiedź

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie krępuj się!

Leave a Reply